Marmura si Sanatatea

Marmura si sanatatea
Praful produs prin tăierea marmurei poate provoca boli pulmonare, însă trebuie să se realizeze mai multe cercetări in legatura cu filtrele de praf și alte produse de siguranță care ar trebuii sa reduca acest risc.
Statele Unite
(OSHA) a stabilit limita legală (limita permisă de expunere) pentru expunerea la marmură la locul de muncă ca expunere totală de 15 mg / m3 și expunere respiratorie de 5 mg / m3 pe o zi de lucru de 8 ore. Institutul Național pentru Siguranță și Sănătate în Muncă (NIOSH) a stabilit o limită de expunere recomandată (REL) de expunere totală de 10 mg / m3 și expunere respiratorie de 5 mg / m3 pe o zi de lucru de 8 ore.
In Europa limita legala permisa de expunere este mult mai mare, poate si datorita faptului ca una dintre principalele industrii ale Italiei este Taierea si prelucrarea Marmurei si Granitului.
Fiind in trecere prin Simeria, judetul Hunedoara, am vizitat mai multe ateliere de cruci marmura si am constatat ca in Romania nu se prea tine cont de limita legala permisa de expunere la praf a Europei, vazand muncitori care lucrau de dimineata pana seara in praful de marmura , fiind albi din cap pana in picioare. Doar cateva fabrici fiind dotate cu instalatii de filtrare a prafului de marmura.